Bästa viskosmattan

Bästa Viskosmattan

Att viskosmattor blir allt mer populärt är inte så konstigt – materialet är sådär lyxigt skimrande och sammetslent, kvalitén känns alltid hög, och komforten är på topp. Och för att inte tala om hur fint de neutrala, dova färgerna gör sig med materialet!

En viskosmatta kan med andra ord vara ett perfekt komplement för att höja lyxfaktorn i hemmet, eller för den som på ett enkelt sätt vill inreda snyggt och stilrent med en maffig matta.

Oavsett vilket hem du har och vilken stil du föredrar är det ett faktum att en matta av denna typ kan göra stor skillnad i hemmet. Tack vare att viskosmattor blivit så populära har även utbudet av mattorna breddats, vilket innebär att det idag går att hitta viskosmattor som matchar allas tycken, smak och plånböcker.

Däremot är det inte alltid lätt att veta just vilken matta man ska investera i, vilket som egentligen passar dig, samt vad som känns som ett rimligt pris. För att underlätta för dig då du vill köpa en matta har vi samlat våra 6 favoriter, som vi anser är bästa viskosmattan. Vi hoppas att du blir inspirerad och kan få hjälp att hitta en variant som passar dig!

Exklusiv: Handgjord viskosmatta Bilbao

Handgjord viskosmatta Bilbao

Bilbao är en handgjord viskosmatta tillverkat exklusivt av bara viskos. Med andra ord är denna lite extra lyxig då den arbetats på otroligt noggrant. Genomgående hög kvalité och fin design som passar in i de flesta hem. Priset är dock väldigt högt, och den finns bara i stora storlekar – är det något som får plats i ditt hem är denna verkligen värd en investering!

Visa priset

Prisvärd: Handvävd Viskosmatta Doriano

Handvävd viskosmatta Doriano

Doriano är enligt oss en otroligt prisvärd viskosmatta som utan tvekan anses vara en bra investering både för plånboken och hemmet. Även denna modell är handvävd i 100% viskos, vilket innebär att den håller hög kvalité rakt igenom. Mattan är mjuk, har en lyxig touch och skiner otroligt fint i olika ljus. Varje matta är unik och piffar upp hemmet oavsett plats.

Visa priset

Budget: Viskosmatta Abohar

Viskosmatta Abohar

Letar du efter en matta som kan sätta en lyxig, personlig touch på ert hem utan att behöva betala flera tusenlappar? Då kan den här mattan vara något för dig! Viskosmattan Abohar kommer till ett otroligt förmånligt pris men har samtidigt mycket hög kvalité. Mönstret är av den klassiska, orientaliska stilen. Dessutom är mattan i 100% viskos vilket gör att den lyser och skiner väldigt fint. Denna modell finns i så många storlekar och färger.

Visa priset

Vad är en viskosmatta?

Till att börja med så är en viskosmatta, som ni säkert förstår, gjord av materialet viskos. Viskos är i sig ett konstgjort tyg som framställs genom att man omarbetar ett visst naturligt material, så som bomull eller hampa. Denna framställning använder man även vanligen för att tillverka skjortor, gardiner, jackor och andra mattor.

Trots att denna typ av framställning är något komplicerad kan det i alla fall vara intressant att veta vad det konstgjorda tyget består av. Det som dock är mest intressant är vilket resultat man får av framställningen – vilket även är det som just viskos är känt för!

När man tillverkar mattorna och omarbetar material på detta sätt får man sen fram ett silkesliknande material som skiner och glänser otroligt fint. Just på grund av att materialet liknar silke är det också mycket mjukt, lent och följsamt. Har du sett eller känt på en viskos matta förstår du vad vi menar!

Många gånger väljer man även att blanda viskos med andra material för att imitera dess egenskaper eller skapa en mer hållbar och tålig matta (mer om detta i ett avsnitt nedan). Viskos är nämligen i sig ett väldigt känsligt tyg som man bör försöka vara varsam med!

Vad kännetecknar en viskosmatta?

Det som kännetecknar en viskosmatta är först och främst dess unika utformning och lyxiga egenskaper. Viskosmattor är nämligen något som ofta tillverkas för hand, just för att man vill få den där perfekta blandningen och uppnå den exklusiva touchen. Faktum är att viskos är ett av de dyraste materialen i världen för att tillverka mattor – man är alltså rädd om det!

Rör du en viskosmatta kommer du även se att fibrerna lägger sig olika beroende på i vilken riktning du drar ditt finger, lägger din hand eller går över mattan. Detta är mycket fascinerade för många, men samtidigt också något som gör mattan så känslig. Beroende på material och blandning kan just denna egenskap variera.

Något som därmed kan vara bra att tänka på då du köper en viskosmatta är att försöka undvika spill, överdriven gång och smutsiga husdjur på mattan. Fibrerna har nämligen lätt att böja sig, och spiller du något är risken stor att det bildas svåra fläckar. Att få bort spill och smuts är också rätt krångligt då mattan inte kan rengöras eller dammsugas hur som helst.

Viskos är också känt för att kunna imitera andra typer av material, så som bomull, linne och siden, både vad gäller utseende och struktur. Det på grund av att viskos består av en mångsidig fiber som i sin tur liknar naturfiber – därmed är det möjligt att efterlikna andra material som även de har samma fiber.  

Utöver det kännetecknas en viskosmatta av att vara en sådan matta som aldrig blir varm. Materialet är värmeledande vilket gör att mattan håller sig kall även vid beröring. De kan även färgas i alla möjliga färger, och som sagt i vissa fall blandas med andra material för att efterlikna dessa.

Olika typer av viskos

Som tidigare nämnt så är det rätt vanligt att man vid tillverkning av viskosmattor väljer att blanda olika material tillsammans med viskoset. En del av de rekommendationer på mattor som vi tagit med i det har testet består exempelvis av en blandning av viskos och bomull. Det samma kan gälla med viskos och ull.

Att man väljer att blanda viskos med bomull eller ull beror helt enkelt på att viskos i sig är ett väldigt ömtåligt och känsligt material som inte tål så mycket. Genom att blanda viskos med annat får man en mer hållbar och tåliga matta, vilket många gånger är fördelaktigt både för tillverkare och kund. Egenskaperna förändras på olika sätt beroende på blandningen.

Blandningar av viskos och bomull eller viskos och ull gör dock inte bara att mattan blir tåligare vid beröring. Materialet blir inte heller lika känsligt för besökare, husdjur, spill och andra liknande faktorer som kan förstöra materialet. Med andra ord är de lättare att rengöra och dammsuga vid behov, utan risk för att du böjer fibrerna för mycket.

Olika typer av viskosmattor

Utöver att viskosmattor kan bestå av varierande material och olika blandningar så finns det mängder av olika mattor att välja mellan där ute. De finns i olika former, färger, storlekar, mönster, och som sagt material. Det i sin tur gör också att priset för olika viskosmattor varierar.

I vår köpguide om bästa viskosmatta har vi valt ut 6 produkter som vi anser är riktigt bra, och som är extra populära bland användare och mattintresserade. Vi har tagit med olika modeller, storlekar, färger och blandningar. Trots att den klassiska viskosmattan är rektangulär, naturfärgad och lagom stor finns det andra modeller att se över!

Varför köpa en viskosmatta?

Om ni inte redan förstått det så är viskosmattor en av de mest lyxiga, exklusiva och välgjorda varianterna av mattor som finns att hitta. Är de inte handgjorda så görs de på maskin för att uppnå det där skimrande, skinande, lena materialet. Det är i sig en anledning till att en viskosmatta kan vara både en bra och väldigt stilfull investering till hemmet.

Viskosmattor är ofta också rätt maffiga i storlek och har riktigt fina former. Känns ditt hem något tomt eller tråkigt kan en sådan matta utan tvekan liva upp det! Den både ser och känns lyxig ut. Materialet är i sig också mycket mjukt och följsamt vilket gör det behagligt att gå, stå, sitta eller ta på.

Utöver det är en viskosmatta en bra investering då mattan andas bra i och med dess naturfiber. Materialet är även resistent mot insekter, lätt att färga i alla olika kulörer, samt kan placeras såväl utomhus som inomhus så länge det är torrt.

Tar du hand om mattan och är relativt försiktig med den kan den också hålla hur länge som helst! Med det sagt finns det många anledningar till varför en viskosmatta kan vara ett bra köp, samt en matta som passar i de flesta hem. Idag finns det något att hitta för alla.

Våra toppval bland viskosmattor 

Exklusiv: Handgjord viskosmatta Bilbao

Handgjord viskosmatta Bilbao

För dig som gillar att investera i de allra lyxigaste och mest exklusiva av produkter kan denna handgjorda viskosmatta passa riktigt bra. Viskosmattan Bilbao är endast tillverkad av viskos, vilket innebär att den är lite extra elegant. Tänk dock på att viskos i sig är väldigt känsligt och bör tas om hand på rätt sätt för lång hållbarhet.

Utöver att mattan består av ett exklusivt material i en handgjord design anser vi att färgen här är riktigt fin. Den passar till det mesta och smälter in i hemmet om så önskas – eller så kan ni välja att ha mattan som en centerpiece. Storleken är i alla fall inte blyg!

Trots att mattan är väldigt dyr håller den så hög kvalité att vi anser den vara värd varenda krona. Väljer du att köpa den här kommer du utan tvekan få en riktigt stilren, lyxig och behaglig matta som håller i flera år framöver. Var bara lite extra noggrann med skötseln. 

Visa priset

Prisvärd: Handvävd Viskosmatta Doriano

Handvävd viskosmatta Doriano

Att hitta handgjorda viskosmattor av 100% viskos, som inte kostar skjortan, kan vara rätt svårt. Trots att den här mattan kommer till ett relativt högt pris är prisklassen mycket lägre än många andra modeller. Därför gör den här sig perfekt som vinnande matta i den prisvärda kategorin.

Vi kan lova dig att Doriano viskosmatta ger dig den matta du drömt om. Tack vare att den endast består av viskos känns den både fyllig, lyxig och riktigt kvalitativ. Materialet är så mjukt, och så skiner det och skiftar i färg beroende på ljus. Alla mattor är också unika, vilket gör att det känns lite extra exklusivt.

Tack vare en baksida av bomull och viskos håller sig mattan i form under flera års användning. Perfekt att placera där du vill ha lite extra mjukt underlag under fötterna, eller där du vill bidra med lyster i hemmet. Denna modell finns i flera fina färger!

Visa priset

Budget: Viskosmatta Abohar

Viskosmatta Abohar

Den här viskosmattan är utan tvekan ett av de mest eleganta och klassiska alternativen vi sett på marknaden. Trots det kommer den till ett väldigt generöst pris som alla olika budgetar kan förmå sig att investera i – du behöver inte ens lägga en tusenlapp på mattan!

Det vi gillar lite extra med den här mattan är dock inte bara att den kommer till ett lågt pris samtidigt som den är fin och kvalitativ. Vi gillar också det faktum att dess orientaliska mönster bidrar med den här extra exklusiva touchen som får oss att tänka på kungligheter, den gamla tiden och riktigt fina hem.

Du kan själv välja vilken färg du vill ha på mönstret för att den ska passa in i ditt hem. en riktigt fördelaktig sak är också att den här mattan finns i så många olika storlekar. Med andra ord kan du anpassa både storlek, form, färg och pris efter dina önskemål. Inte den mest tjocka och robusta modell vi sett, men otroligt lyxig i förhållande till sitt pris!

Visa priset

Alternativa viskosmattor

Viskosmatta Bryan – exklusiv

Viskosmatta Bryan

Om du är ett fan av gammelrosa, kvalitativa och exklusiva inredningsdetaljer kan vi verkligen rekommendera den här viskosmattan i modellen Bryan. Det roliga med just den här mattan är inte bara att den finns i olika storlekar och färger. Den finns även i olika former för att du ska kunna hitta den modell som passar dig, din stil och ditt hem!

Mattan i sig är tillverkad av en blandning bestående av 80% viskos och 20% bomull. Med andra ord är den mer hållbar än vanligt, vilket innebär att den håller längre och kräver mindre underhåll. Vi gillar också att den har en mjuk finish som skiner och lyser beroende på ljus. Väldigt dyr är den, men å andra sidan hållbar, tålig och anpassningsbar efter behov.

Visa priset

Viskosmatta Theresa – prisvärd 

Viskosmatta Theresa

Trots att denna viskosmatta inte håller exakt samma kvalité som vår prisvärda vinnare så anser vi att det är en modell som kan vara värd att investera i om du vill ha en stilren, mjuk och elegant matta. Denna modell är även den handvävd och håller alltså genomgående hög kvalité.

Tack vare att den består av en blandning av viskos (80%) och bomull (20%) är mattan något mer hållbar än våra andra alternativ. Det gör att den håller sig fin längre, att den inte är överdrivet känslig och att den kan användas i de flesta hem. Mattan i sig är också tät och tjock för att ge en extra lyxig känsla.

Vi gillar även att mattan är tillverkad under rättvisa förhållanden och att den då är märkt med Care & Fair. Ett riktigt plus! Inga hälsofarliga medel har heller använts i produkten. Utöver det har mattan en otroligt fin, naturnära färg. Rätt dyr, men så fin!

Visa priset

Viskosmatta Lawson – budget 

Viskosmatta Lawson

Vill du inte investera i en matta som innebär att du lägger alla dina besparingar på köpet kan denna vara ett alternativ. Just den här modellen är dock inte gjord i viskos. Men, materialet i polyester är specifikt utformat för att efterlikna både egenskaperna och designen hos en viskosmatta.

Fördelen med att den är gjord av polyester, och inte viskos, är att mattan inte alls är lika känslig eller kräver samma specifika underhåll. Perfekt om du har barn, husdjur, ofta spiller eller inte vill oroa dig för att ”använda” mattan för mycket. Trots det är finishen glansig och fin. Denna modell finns även i flera färger, former och storlekar!

Visa priset