Trä-och utomhusfärg för det moderna huset 

När det är dags att måla om huset bör man göra det med bra färg som klarar av väder och vind. Hur ofta man behöver måla beror på vart man bor och vilken typ av hus man har. Generellt sett brukar man säga att ett trähus endast behöver målas om var tionde till femtonde år, så länge färgen en färg av hög kvalitet. 

För den som vill ha ett modernt och stilrent hus är vit färg det bästa alternativet. Med en neutral och enkel vit färg kan det inte bli fel. Om man bor i ett tegelhus med träpaneler kan det vara snyggt att kombinera två färger. Vanligt är att måla teglet i vit färg och träpanelerna i en annan. Grå och blå färg är bra alternativ. 

Om man vill skapa en klassisk svensk känsla med sitt hus kan man måla det rött med vita knutar. Denna typen av utseende på hus har varit populärt i Sverige ända sedan 1600-talet, då man ville få enkla trähus att påminna om det dyrare, exklusiva teglet. Idag är röda hus med vita knutar snarare en nationalsymbol i Sverige som ger en lantlig och somrig känsla till bostaden.

Träfärg slits med åren på grund av väder, vind och solens UV-strålar. Därför är det bra att förbehandla träet så att det får en så lång hållbarhet som möjligt. Med en primer som har en god inträngningsförmåga och vidhäftning till nytt eller redan målat trä håller färgen bättre. Primern hindrar dessutom fuktupptag vilket gör att träet inte ruttnar. För att ytterligare säkra färgens kvalitet och hållbarhet kan man stryka ett lager lack/olja. Detta ger extra god väderbeständighet, vattenfasthet och UV-skydd. Det finns möjlighet att få både matt och blank finish beroende på hur man vill att slutresutlatet ska se ut.

Har det blivit dags att måla om huset? Besök Kulör.se och välj bland ett stort utbud av kvalitetssäkra produkter.

0 Comments on “Trä-och utomhusfärg för det moderna huset 

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *